Nova, 6. generacija buldožera – nova serija, nova poboljšanja

Liebherr buldožeri nove serije 6 donose značajna poboljšanja u odnosu na prethodne i to u nekoliko područja: performanse, efikasnost, pouzdanost, udobnost i održavanje.

1 2

pr776 pr776

Modeli PR 726 Litronic, PR 736 Litronic, PR 746 Litronic, PR 756 Litronic, PR 776

Poboljšane performanse – dokazuju se kroz izvrsne sposobnosti guranja i struganja kod zemljanih radova. Snaga i primjena inovativne tehnologije osnovna su obilježja Liebherr buldožera. Bilo da ih se koristi za obavljanje zahtjevnih zadataka kao što su guranje i struganje ili prilikom obavljanja finijih zemljanih radova, buldožeri 6. generacije moćni su strojevi za svaku primjenu. Dizelski motori dizajnirani su za teške uvjete rada i proizvode snagu optimalnu zahtjevnosti radnog zadatka. Hidrostatski pogonski sklop automatski se prilagođava brzini rada te se snaga motora uvijek jednako prenosi u obje pokretne trake. Buldožere odlikuju i izvrsne manevarske sposobnosti, koje uključuju i okretanje u mjestu.

Povećana efikasnost – troškovna učinkovitost postaje standard. Od najsitnije komponente do završnih detalja stroja, buldožeri su ekonomično dizajnirani. Visoko učinkovit pogonski koncept, kao i komponente s dugim vijekom trajanja i smanjenim zahtjevima održavanja uvelike smanjuju operativne troškove maksimizirajući istovremeno profitnost poslovanja. Nova generacija dizelskih motora sukladna je Stage IV / Tier 4 normi smanjene emisije štetnih plinova te je sustav potrošnje goriva optimiziran na način da se snaga motora uvijek prenosi s najmanjim mogućim gubicima.

Pouzdanost – ogleda se u robusnom dizajnu komponenti stroja. Produljeni vijek trajanja dizelskih motora, pogonski sklop dizajniran na način da je u najvećoj mogućoj mjeri onemogućeno trošenje i nepotrebna zamjena komponeti (nema ručnog mjenjača brzina, kvačila ili sl.), kao i optimalno dizajnirana oprema i inteligentan sustav hlađenja svjedoče o promišljenom dizajnu u kojemu svaka komponenta na svoj način doprinosti pouzdanosti i učinkovitosti stroja.

Udobnost – dodatno usavršena u prostranoj i ergonosmki dizajniranoj kabini. Potpuno redizajnirano radno okruženje operatera, kabina, pruža izuzetan komfor. Prostranost , ergonomski izgled i niska razina buke, okosnica su optimalnih radnih uvjeta za koncentrirani rad bez zamaranja i posljedično, smanjenog rizika pogreške.

Održavanje – maksimalno pojednostavljeno i olakšano. Komponente koje se trebaju češće kontrolirati lako su dostupne sa strane stroja tako da se kontrolni pregledi mogu obaviti brzo i efikasno dok dugi ciklusi radnih sati (do čak 8 000 sati) nakon koji se preporuča servis svakako smanjuju troškove i vrijeme u kojemu je stroj izvan pogona. Minimalni zahtjevi za održavanje, dostupnost usluga servisa i originalnih rezervnih dijelova, kao i brzi odaziv na poziv korisnika uslijed organizacije po principu dolaska na lokaciju korisnika naših servisnih vozila  doprinose isplativosti investicije u ovaj stroj.

Buldožeri za rad na deponijima

U svojoj širokoj proizvodnoj paleti Liebherr nudi i strojeve dizajnirane isključivo za rad na deponijima komunalnog i drugog otpada koje odlikuje veliki asortiman dodatne opreme. Osim što strojevi ispunjavaju zahtjeve višenamjenske primjene i robusnosti, velika pažnja pridodana je razvoju posebnih elementa za osiguranje vozača i zaštitu dijelova stroja koji dolaze u dodir sa kemikalijama, prljavštinom i prašinom.

Za navedenu namjenu Liebherr nudi dvije grupe strojeva: BULDOZERI i UTOVARIVAČI NA GUSJENICAMA za koje se korisnici odlučuju sukladno veličini, vrsti, ali i geografsko-geološkoj konfiguraciji terena na kojemu se deponij nalazi. Nerijetko se istovremeno koriste oba modela strojeva ukoliko se radi o većim i zahtjevnijim deponijima.
BULDOZERI za rad na deponijima koriste se ne samo za guranje i nabijanje otpada, već i prilikom zemljanih radova na deponiju, primjerice, prilikom pripreme deponija, otkrivanja površinskog sloja, prostiranja raznih tamponskih materijala, ali i sanacijskih radova i preciznog planiranja završnih slojeva. Za takve zahtjeve Liebherr predlaže buldožere serije 4 Litronic  u rasponu od 17 do 50 tona radne težine (PR 724 do PR 764), za koje je razvijena i specijalna dodatna oprema koja pruža visoki stupanj zaštite pri dugotrajnom radu u zahtjevnim uvjetima kao što su rukovanje s agresivnim vanjskim medijima poput kiseline, prljavštine, prašine i visokih temperatura.

UTOVARIVAČI NA GUSJENICAMA za rad na deponijima su višenamjenski strojevi koji su se posljednjih godina profilirali kao strojevi idealni za rad na manjim deponijima otpada gdje konfiguracija terena i prateći poslovi zahtijevaju još više fleksibilnosti. Koriste se za guranje i nabijanje otpada, usitnjavanje i utovar u kamione, ali i za njegovo prenošenje. U ovoj grupi strojeva Liebherr nudi dva osnovna modela utovarivača na gusjenicama, a to su LR 624 Litronic  i LR 634 Litronic.

Kako bi utovarivači na gusjenicama mogli ispuniti višenamjenske zahtjeve, opremljeni su specijalnom dodatnom opremom koja podrazumijeva različite elemente zaštite podvozja strojeva, zatim specijalne lance i papuče, protupožarnu zaštitu vitalnih komponenti stroja, specijalno zabrtvljenu kabinu kojom se strojar štiti od neugodnih mirisa te zaštitu hidrauličnih komponenti. Dodatna oprema nadalje uključuje i sustave zaštite od prodora prašine u prostor motora i hladnjaka, specijalni nož za guranje (kod buldožera), specijalnu utovarnu košaru (kod utovarivača na gusjenicama) i ostale sigurnosno-tehničke mjere.